Kronikk: Tore Hage

Dr. Sopp og soppene – fra mors soppgryter til industrielle gjæringer

336-354

Michael 2022; 19: 336–54.

Olav Johan Sopp (1860–1931) var en av Norges fremste mykologer. Formålet med denne kronikken er å undersøke hvordan hans uvanlige interesse for sopp startet, og hva den førte til. Med utgangspunkt i dr. Sopps foredrag og publikasjoner om sopp, som var minst 85 i tallet, vil jeg gi en oversikt over hans bidrag innen temaene spisesopp, mykologi, ølgjæring, ostegjæring, Vikingmelk og gjæringer i husholdningen. Her vil jeg spesielt legge vekt på hans tidlige beskrivelse av sopp som det tredje naturriket og hans innsats for utviklingen av osteproduksjon med pasteurisert melk og renkulturer av sopp. Så vil jeg gi en kort oppsummering av hvordan han i dag blir vurdert som mykolog og bioteknologisk pioner.

Olav Johan Sopps (1860–1931) opprinnelige navn var Oluf Johan Olsen*Gjennomgående i artikkelen vil dr. Sopps navn variere, på bakgrunn av at han tidlig skiftet navn til Olav Johan Olsen, publiserte først som Johan Olsen, senere som Olav Johan-Olsen. I 1907 skiftet han navn til Olav Johan Sopp, alias dr. Sopp (Norsk biografisk leksikon bind 14, 1962).. Han ble født inn i et miljø i Hamar som var sterkt preget av Hans Nielsen Hauges (1771–1824) ånd: arbeidslyst, vitebegjær og dyp religiøsitet. Dr. Sopps far, Johannes Olsen Bakke (1826–1901), ble handelsfullmektig i Solør, utdannet seg til garver og giftet seg med haugianeren Bertha Marie Omdahl (1834–1931). De bosatte seg på hennes arvegård, «Valsig mittre» i Furnes, nord for Hamar. Der ble Olav født i 1860 som en av åtte søsken. Barneleker og skolen syntes han ikke mye om. Det var i skogen han trivdes og der ble han interessert i soppene, som han ga sine egne navn. På skolen ble han snart det vi i dag vil kalle et mobbeoffer, og han fikk tilnavnet «Soppen». Som ung fikk han presten til å skifte det «kultne navnet» Oluf i kirkeboka til Olaf (Sopp 1929, Veps 1935).

Skolegangen på Hamar borgerskole (1867–79) ga ham mer enn hans navn. En lærer som fikk stor betydning for Olav var lærer Jørgensen. Han lånte ham flere av de illustrerte verkene til den svenske mykologen professor Elias Fries (1794–1878). I tillegg var rektor Carl Ludvig Willoch Horn (1841–1913) en soppentusiast som ofte tok sin unge elev med ut i skogen for å studere soppene. Horn kjente de vestlandske artene, Olav de østlandske.

Overlærer Getz skaffet også zoologiske verker, som han skrev av og oversatte for Olav. Det var gjennom Getz Olav allerede i skolealder fikk kunnskap om Darwins arbeider, i uvitenhet for hans sterkt religiøse far. Blant andre impulser han fikk under skoleårene i Hamar, var radikale politiske ideer fra en fransklærer som brukte elevene som publikum for glødende taler om republikk og frisinn.

Olav gikk latinlinjen på middelskolen, men måtte på grunn av Stortingets beslutning om at det kun skulle være en reallinje på Hamar, avlegge eksamen artium som realist i 1879. Han var i det første kullet som Hamar gymnasium sendte til universitetet i Kristiania for å ta eksamen artium (Sopp 1989)

I 1879 begynte han studiene med eksamen i fagene filosofi, tysk og zoologi. Han ville egentlig studere sopp, men forsto at han måtte ha et «brødstudium». Først begynte han på jus, men fant det for kjedelig. Så vurderte han språkvitenskap, men valgte til slutt å studere medisin. Samtidig jobbet han som vikarlærer på Ruseløkka folkeskole og studerte sopp med professor Axel Blytt (1843–1898)*Axel Blytt omtales nærmere i avsnittet om spisesopp.. Dette var begynnelsen på et langt samarbeid. I sommerferien 1882, i en alder av 22 år, arbeidet han på Rikshospitalets hudavdeling og fungerte, grunnet sykdomsfrafall i flere uker, som reservelege og siden overlege – med mange forviklinger. Høsten 1882 avla han 1. avdeling medisinsk embetseksamen. I årene 1882–85 var han assistent for Hjalmar Heiberg (1837–97), professor i medisinsk patologi. Der lærte han mikrobiologi og utførte obduksjoner. Derfra gikk veien til kirurgisk avdeling og de sterkt omdiskuterte forsøk med aseptikk og jod/alkohol som desinfeksjon (Sopp 1929).

Det var professor Blytt som ba ham om å søke på assistentstillingen hos den kjente soppforskeren professor Oscar Brefeld (1839–1925) i Münster. Med gode attester fra Heiberg og Blytt gikk han foran 37 søkere og fikk jobben. Sommeren 1885 avbrøt Olav derfor sine medisinstudier og reiste til Tyskland. Samarbeidet med Brefeld og Blytt skulle bli viktige inspirasjonskilder for Olavs egne bidrag til mykologien (Sopp 1929).

Før jeg går videre og ser på dr. Sopps faktiske bidrag til mykologien, tar jeg med et sitat der han selv vurderer sitt vitenskapelige arbeid (Sopp 1989):

«Jeg sto den gang i årene 1888–89 på høyden av min mykologiske utvikling. Selveste mykologiens far (en av de tre store: Pasteur, Brefeld og Koch), min tidligere sjef professor Oscar Brefeld, kom opp til Norge for å besøke meg og forelegge meg sine planer. Han ville jeg skulle skrive et større arbeide. En videnskabelig utsikt over sopplærens daværende standpunkt. Han skulle la det trykke i Tyskland. På grunnlag av dette arbeidet var han sikker på å kunne skaffe meg en stilling i Tyskland, et ekstraordinært professorat.

Dette videnskabelige arbeide påbegynte jeg (det dannet grunnlaget for min senere doktoravhandling). Men Brefelds planer ble det dessverre ikke noe av. De ble lagt tilside for arbeide for klippfisken, osten og melken. Men på denne reisen sa Brefeld meg like ut, at jeg ikke behøvde å anerkjenne noen dalevende menneske som min overmann i mykologien – sopplæren. Som hans medarbeider var jeg helt inne i den botaniske delen av mykologien, samtidig som jeg var fullstendig innarbeidet i den medisinske bakteriologi og dessuten helt hjemme i den teoretiske og praktiske gjæringsfysiologi. Neppe noe annet dalevende menneske behersket alle mykologiens disipliner, sa han. Det samme antydet også Pasteur og hans høyre hånd Duclaux, sa det meg like ut, da jeg reiste fra Paris i 1889… På Toten hadde jeg kun meg selv – alene i en ørken – i 40 år… Men gjort var gjort. Jeg fortsatte etter fattig evne min videnskabelige virksomhet. Men gled litt etter litt over i å søke å få gjort praktisk nytte av videnskabelige forskninger, selv om jeg også fortsatte med hva jeg personlig setter høyeste pris på: Ren abstrakt videnskabelig forskning…»

Spisesopp

En sak som opptok Olav Johan-Olsen helt fra starten av karrieren, var å gjøre sopp som matvare bedre kjent for folk flest («Soppsaken»). Han var selv vant med sopp som ingrediens fra sin mors middager i oppveksten, og han ønsket å stimulere til mer utstrakt bruk av spisesopp. I 1883 fikk Olav Johan-Olsen trykket den første norske flora over spisesopp og to år etter et eget bind med fargetegninger, begge deler tatt vesentlig fra professor Elias Magnus Fries (1794–1878) (Eckblad 1996).

I årene 1883–85 fikk han stipend fra staten for å presentere «Soppsaken» i militærleirer, bedehus, skolestuer og forsamlingslokaler over store deler av Østlandet. Ofte var hans soppkyndige bror, Arnold Bakke (1872–1956), med og samlet inn soppen. Olav holdt foredrag og viste frem spisesopp og giftig sopp. Som avslutning fikk alle smake på hans mors utmerkede soppretter, soppsuppe og sopplapskaus. Han anslår selv at han holdt et par hundre slike foredrag og flere hundre personer kunne møte opp for å få en smak av soppen (Sopp 1989).

Hans videre fordypning i storsopp ble klart inspirert av professor Axel Gudbrand Blytt (1843–1898). I 1882–85 hadde han, i tillegg til sine mange egne turer for studier av sopp, flere vitenskapelige ekspedisjoner med professor Blytt. Turene ble finansiert fra Fondet for studier av Norges naturmangfold «Rathkes legat», med midler etter Norges første biologiprofessor, Jens Rathke (1769–1855) (Høiland 2011).

Ekspedisjonene med professor Blytt gikk hovedsakelig i områdene rundt Oslo, men også til Sør- og Vestlandet og medførte mange opplevelser som ikke alltid var like behagelige. Han hadde lange dager ute i felten og mye etterarbeid om kveldene i et losji som ikke alltid var det beste. Det var ofte ubudne insekter i sengen og uappetittlig matservering. En stor soppopplevelse var øya Andungen utenfor Hardangerfjorden som han selv beskriver som «ei øy med fullstendig tropisk vegetasjon»: «Der noterte jeg i løpet av en time tiendeparten av alle de større sopper som finnes i Norden» (Sopp 1989). På samme sted forsøkte han å unngå flokken av veggdyr ved å henge opp en medbrakt hengekøye, men til liten nytte. Turene sammen med Blytt var imidlertid litt mer behagelige. Han holdt seg gjerne nært folk og tok helst inn på de beste hoteller (Sopp 1989).

Et konkret resultat av hans studieturer var en oversikt over soppenes geografiske utbredelse i Norge. Denne ble først publisert i Aarsberetning for Naturhistorisk forening og Naturen i 1888 og senere i Videnskabs-selskabets skrifter i 1905. Den norske mykologiprofessoren Finn-Egil Eckblad (1923–2000) mente at dette arbeidet til Sopp ble tatt inn Axel Blytts: Norges hymenomyceter i 1905, men fant ikke bevis for det (Eckblad 1981). Studier av publiserte litteraturlister (Kobro 1915) viser imidlertid at dr. Sopp selv angir at det var hans arbeid som ble tatt inn i Blytts publikasjon.

Som for flere andre fagområder brukte dr. Sopp sin kunnskap om spisesopp til å gi ut en rekke populære bøker for folk flest. Hans bok om spiselig sopp, innsamling, oppbevaring og tilberedning, kom i en rekke utgaver til langt ut på 1920-tallet (se fullstendig liste over hans sopp-relaterte publikasjoner til slutt i artikkelen).

Mykologi

Dr. Sopps interesse for og arbeid med den vitenskapelige mykologien ble videre fordypet med hans stilling som assistent for professor Oscar Brefeld i Münster 1885–87.

Oscar Brefeld deltok i den fransk-prøyssiske krigen 1870–71 som farmasøyt og ble alvorlig syk av tyfoidfeber. Senere, under en kald og våt eksaminasjon av en studentklasse i skogen, fikk han en infeksjon i øyet, som medførte at øyet måtte fjernes. Det var hans dårlige syn som ga behov for å ansette to assistenter i 1885 (Encyclopedia.com). Dr. Sopp arbeidet i hovedsak med bind 7 og 8 av Brefelds store 12 binds verk (Sopp 1929)*Brefeld et al. 1887, Brefeld et al. 1889..

Helt fram til planteøkologen Robert Whittaker (1920–1980) beskrev et system bestående av fem naturriker i en artikkel i tidsskriftet Science i 1969 (Whittaker 1969), var det en allmenn sannhet at sopp tilhørte planteriket. I sin første artikkel om dette emnet, skrevet i 1957, nevner Whittaker en rekke kjente personer som tidligere hadde foreslått at det er flere naturriker enn «planteriket» og «dyreriket». Den første Whittaker nevner, er den tyske lege, zoolog og filosof Ernst Haeckel (1834–1919). Men da dr. Sopp skrev sine artikler om «soppriket» kun på norsk, var det naturlig at han ikke ble nevnt i denne sammenhengen.

Det har vært usikkerhet blant norske mykologer om hvor, når og hva dr. Sopp skrev om «Sopp som det tredje naturriket». Klaus Høiland (2011b) referer til at «Det tredje rige Sopriget» står omtalt i dr. Sopps bok Hverdagslivets soplære. Han referer også til at dr. Sopp skal ha skrevet om dette i Nyt Tidsskrift allerede i 1887, men Høiland hadde ikke tilgang til dette tidsskriftet. Håvard Kauserud nevner i sin bok Soppriket (2021) at dr. Sopp foreslo i sin doktoravhandling fra 1893 at sopp skulle utgjøre et eget rike. Det viser seg imidlertid at det er litt mer komplisert enn som så. I 1888 skriver dr. Sopp i andre utgave av det lille heftet fra Bibliothek for de tusen hjem: «Utviklingslærens Nuværende Standpunkt», s 80–81:

«Ser vi hen til den annen hovedgruppe av levende væsener, til planterne, finder vi udviklingslæren end mere bekreftet. Ikke alene er grænsen mellem disse to store hovedavdelinger af levende organismer, der i den almindelige bevisthet staar saa skarpt sondrede fra hinanden, dyreriget og planteriget, bleven udjævnet, idet man i den senere tid har opdaget en hel del organismer, om hvilke man ikke kan sige, om de er dyr eller planter eller muligens begge dele: for disse har man maattet danne et eget nyt rige protist-riget –et fornyet bevis paa at disse «inddelinger» kun er tankeeksperimenter, kun et hjelpemiddel, som menneskene selv har dannet sig for at skaffe sig en lettere over tilværelsens uendelige formvexel. Naturen selv kjender ingen skarpt afgrænsende inddelinger.»

Og på side 84:

«….soppene; det tredie levende naturrige, som Brefeld kalder dem».

«Soppene danner det kjønsløse naturrige»

Her henviser dr. Sopp til Professor Brefeld, men det er feil. Brefeld plasserte i sin publikasjon Untersuchungen a. d. Gesamtgebiete der Mykologie, vol 8 (1889) – sopp som en rekke under planteriket. I dr. Sopps større publikasjon innenfor gjæringsmykologi Gjæring og Gjærings-organismer(Sopp 1890), skrev han:

Hvad er gjæring? (s 4)

Soppene – der danner det tredje levende naturrige, forskjellig fra både planter og dyr – adskiller sig i sin levemåde i væsentlig grad fra alle grønne planter. De mangler nemlig bladgrønt og dermed også evnen til at omgjøre de enkleste uorganiske emner til mere koplicered, til bestanddele av sig selv; de kan ikke bygge sig selv op af slige enkle forbindelser, som de grønne planter kan leve af; de må tage de mere sammensatte, altså tage næringen fra organiske stoffe, som altså andre levende væsener har frembragt; de er med andre ord henviste til at snylte enten på levende eller døde væsener, enten på planter eller dyr eller produkter af disse.

Soppsystemet (s 60)

Sopsystematiken var tidligere et kaos, et virvar af former, tilsynelatende uden genetisk sammenhæng. Dette er nu ikke lenger tilfældet. Ved det siste treårs resultater, der som sagt er vundne av den store forsker Brefeld understøttet af to andre yngre forskere (dr. Istvannfy og dr. Olav Johan-Olsen), står nu soppene, deres udviklingsgang og sopfrugtformerne i et klarere lys, end kanske er tilfældet med nogen anden gruppe af de levende væsener, det være sig grønne planter eller dyr.

Vi har tidligere efter Brefeld kaldt soppene det tredje levende naturrige, forskjellig udviklet både fra grønne planter og dyr, med egenskaber fælles for begge. Det er planter, men til dels med dyreegenskaber, til dels dyr med planteform.

Her tillegges igjen Brefeld plasseringen av sopp som et eget rike. Det er mulig han ga Brefeld æren for dette for å gi det en større tyngde enn han selv kunne stå for, eller så publiserte Brefeld ikke det samme som han kommuniserte muntlig med dr. Sopp. (Brefeld 1889). Et annet viktig poeng fra den samme publikasjonen (Sopp 1890), er hans påpeking om at det var Brefeld som i 1869 utviklet metoden for rendyrking av sopp på gelatin. Dette var en metode som ble videreutviklet for bakterier av den tyske legen og bakteriologen Robert Koch (1843–1910).

I dr. Sopps doktoravhandling Sop på levende Jordbund som han selv beskrev som «En botanikers anskuelse om den medicinske mykologi», satte han opp følgende systematikk (Sopp 1893):

I planteriget danner soppene en egen række, den farveløse række.

Brefelds system

Planteriget maa deles i to rækker

  1. Den grønne, sexuelle række

  2. Den farveløse, asexuell række

Den sidste rækken, Soppene, inndeles i følgende klasser…….

I avslutningen av avhandlingen skrev han så:

«Summen av foregående undersøkelser er: Soppene danner et rige for sig selv, der særlig udmærker sig med mangel på kjønnsavl og ved pleomorphisme.»

Her gikk han altså i selve avhandlingen tilbake til den da anerkjente plasseringen av sopp som en rekke i planteriket, men brukte likevel en liten avslutning til å sette opp sopp som et eget rike, basert på hans oppfatning om aseksuell forplantning og pleomorfisme.

I 1895 kom en ti siders populærartikkel om sopp med tittelen «Det tredje rige» i Nyt Tidsskrift. Dette er en framstilling for menigmann om soppens betydning i naturen – og for menneskene. Der skrev han igjen at sopp er «et tredie levende naturrike, helt ud forskjelligt fra de to andre, vi hittil har kjendt, og slig indrettet, at det supplerer de to andre og er uundværligt for dem. De er over alt, nyttige og farlige og er «saa at sige udødelige».

I 1910/11 utga dr. Sopp boken Hverdagslivets soplære – 25 forelæsninger for vordende husmødre og skolekjøkkenlærerinder. Dette er en bok han selv kaller for «Kjøkkenvidenskab». Her har hvert kapittel/forelesning et eget tema som spenner fra soppenes formeringsmåte til smittsomme sykdommer og gjæringer i hverdagslivet.

Sopp som det tredje riket omtales her i foredrag nummer to. Der gjentas tidens ufullstendige kunnskap med at soppene danner det kjønnsløse naturriket – «et eneste individ er nok til at frembringe nye milliarder….». Han forklarer også hvordan hver soppart kan fremstå i forskjellige former gjennom sin livssyklus – pleomorfisme – og soppens «kjønnsløse formering» med sporer.

Det siste kapittelet, «Jordbundens soppliv, stoffenes kredsløp» er kanskje det mest interessante i denne boken. Her er det mye soppøkologi, lett iblandet Birkeland-Eydes arbeid med gjødselproduksjon og med gresk mytologi: Soppene er nedbrytere. Alle døde stoffer tilføres jorden og begraves der i en eller annen form, alle angripes de av sopp som omdanner dem fra mere kompliserte til mindre sammensatte kjemiske forbindelser. Men soppene er også oppbyggere. Soppene lever i symbiose med plantenes røtter og tilfører disse næring og bakteriene i rotknoller binder store mengder nitrogen rett fra luften. Han foreslår å «smitte» jorden med de rette organismene for bedre plantevekst.

Sopp skrev også at det er ikke bare er CO2 og oksygen som utgjør livets syklus mellom planteriket og dyreriket, også nitrogenet er viktig i denne syklusen. På den måten er «det tredje riket, soppen» en nødvendig del av livets kretsløp på jorden. Soppens viktige økologiske rolle i naturen oppsummerer han på denne måten:

Af jord er du kommen, af jord skal du bli, men av jord skal du opstaa:
Det er et sandt ord: Thi det er livets, det er stoffenes, det er det levende og livgivende materies kredsløb her paa kloden: Planter, dyr, sop – sop, planter, dyr

Vi ser av hans publikasjonsliste at han arbeidet med en rekke mykologiske emner fra patogene sopper, insektlevende sopp, jordbunnsmykologi og hussopp til industriell mykologi. Selv anser han Sop paa levende jordbund 1893 (hans doktoravhendling), Zur Pleomorphismusfrage (1897), Mikrobernes sykdomme (1911), Monographie der Pilzgruppe Penicillium (1912) og Über Tätte (1912) som sine hovedverk (Sopp 1929). Men verken i den publiserte eller i den større, upubliserte versjonen av hans selvbiografi finnes det noen omtale av sopp som det tredje riket. Dette var tydeligvis ikke så viktig for ham å omtale blant sine mykologiske bragder.

Ølgjæring

Figur 1: Olav Johan Sopp som den stolte bedriftsgründeren på Kapp – med en tradisjonell Totenkniv i beltet.

Foto: Mjøsmuseet

Fra 1887 fikk dr. Sopp muligheten til å anvende sine kunnskaper om sopp og bakterier i praksis innenfor et nytt område, nemlig ølbrygging. I 1883 publiserte den danske mykologen og gjæringsfysiologen Emil Christian Hansen (1842 –1909) det første arbeidet der han viste at en ren ølgjær, fri for både bakterier og andre gjærarter, var nødvendig for produksjonen av et godt og holdbart øl (Hansen1888a, 1888b). Etter dette ble det en diskusjon i norske aviser mellom professor Hjalmar Heiberg og flere bryggerieiere om betydningen av denne vitenskapen for norske bryggerier. Det endte med at to av professor Heibergs studenter ble ansatt av hvert sitt bryggeri i 1886: Axel Holst (1860–1931) av Frydenlund og dr. Sopp av Ringnes. Holst arbeidet kun kort tid ved Frydenlund og ble senere professor i mikrobiologi og grunnlegger av vitaminforskningen i Norge (Norsk biografisk leksikon bind 6, 1934).

Dr. Sopp ville på sin side fullføre sitt arbeid i Münster før han tiltrådte, så han kom ikke til Ringnes og det nyopprettede gjæringsfysiologiske laboratoriet før i 1887. På veien tilbake til Norge hadde han et kort opphold på Carlsberglaboratoriet i København for å bli oppdatert på Hansens rendyrkningsmetode. Dette var en metode basert på vekst av en enkelt gjærcelle til en klon og var mye mer presis enn metoden til den kjente franske kjemiker og mikrobiolog, Louis Pasteur (1822–1895), som var basert på fortynning av en flytende kultur. Dr. Sopp startet sitt arbeid i laboratoriet ved Ringnes med å rendyrke de tyske gjærstammene som var ved bryggeriet og fikk introdusert disse i bryggeriets ølproduksjon. Under de nærmere tre årene han arbeidet for Ringnes, jobbet han også fire måneder som kandidat ved «Rigshospitalets hudsygeavdeling», tok annen avdeling i medisinstudiet høsten 1887, kandidattjeneste på kirurgen A i juni og juli 1888 og medisinsk embetseksamen høsten 1888. Han praktiserte deretter en kort stund som lege i Kristiania. I 1889 fikk han statsstipend for å besøke Pasteur i Paris med sine medbrakte kulturer. Samtidig ledet han øl-delen av den norske paviljongen på verdensutstillingen – den som hadde det nye Eiffeltårnet som midtpunkt (Sopp 1989). Figurene 2 og 3 viser to av de fire bildene dr. Sopp tegnet og som han stilte ut på verdensutstillingen i Paris 1889.

Figur 2: Vildgjær, signert O.J.O

Foto: Ringnes Bryggeri

Figur 3: Muggsopp på malt, signert O.J.O

Foto: Ringnes Bryggeri

Ostegjæring og Vikingmelk

Allerede 24. mars 1887, under dr. Sopps opphold hos Brefeld, skrev han i Verdens Gang sin første artikkel om ostegjæring, der han framsatte «anskuelser om ostegjæringens aarsager» (Sopp 1887). Dette videreutviklet han under sitt opphold ved Pasteurinstituttet i 1889. Det ga ham nye ideer til å arbeide videre med ostegjæringer. Den daglige lederen for Pasteurinstituttet og Pasteurs etterfølger, Émile Duclaux (1840–1905), ble dr. Sopps læremester i ostegjæring og ga følgende beskjed: «vi løser aldri ostegjærens gåte før vi finner en ost som kan fremstilles av et sterilt medium». Dr. Sopp tenkte da umiddelbart på gammelosten som lages av en kokt ostemasse, og det var studiene av gammelosten som skulle føre ham på det rette sporet videre. I årene 1888–89 fikk han statsstipend til denne forskningen (Sopp 1989).

Et biprodukt av arbeidet med osten var oppfinnelsen av Vikingmelken, verdens første usukrede kondenserte melk. Dr. Sopp forsøkte å konsentrere melk for å få et godt, sterilt medium for vekst av ostegjær. Det var ikke før han senere kom på at han kunne bruke råmelk-colostrum til å fremstille melk i fast form, at han fant det rette mediet for ostegjær.

Men den kondenserte melken ble via mange politiske og økonomiske irrganger til en ny melkefabrikk som startet sin produksjon på Kapp på Toten i 1891. Dr. Sopp valgte da bort at han var blitt innstilt som universitetets stipendiat i sopplære, og overtok selv ledelsen av fabrikken (Sopp 1989). Samtidig med hans bestyrerfunksjon på melkefabrikken fikk han også sitt eget laboratorium på Kapp, der han fortsatte å studere ostegjæringer. I 1895–1900 ble denne forskningen igjen støttet av statsstipend på 1500–3000 kr pr år, innvilget etter anbefaling av professor Heiberg. Sopps arbeid med ostegjæringer ble publisert i egne årlige rapporter. I 1898 rapporterte han for eksempel følgende:

«For noksaa mange Osteslag er Gjæren nu funden, fremstillet og prøvet i det store, for flere er den under Arbeide og for Resten er det kun et Tids- og Pengespørgsmål. Færdig er Gammelost, Roquefortost, Gorgonzolaost, Camembertost, to nye Gjede-Hvidost, Gouda. Under Arbeidde er Nøgelost, Cheddar, Schweizer, Pultost, Tilsiter, en Del smaa»

(Landbrugsdirektøren 1903)

I 1898 startet dr. Sopp også opp et eget firma «A/S Ostefabrikken Kultur» (i kortform kalt «Kulturen») i lokaler på Kapp. Der skulle hans gjær og oppfinnelser innenfor ostegjæringer tas i bruk. Han søkte derfor om midler for å oppruste denne fabrikken og laboratoriet for fullverdig produksjon, samtidig som de skulle opprette et forsøksysteri og en ysteriskole som skulle ta imot øvede elever. Dette ble for ubestemt for staten og det ble bare bevilget et vanlig årsstipend for 1899. Det utløste imidlertid at Stortinget bestemte at det skulle gjennomføres forsøk med denne gjæren, ledet av «vore Meierifolk med Assistance af eller rettere under Kontrol af Hr Doktoren eller en af ham godkjent Mand». Dette ble et større forsøk som varte i ca to år for nøkkelost, goudaost, gammelost og gorgonzolaost.

For alle forsøk ble det brukt upasteurisert melk uten gjær og både upasteurisert og pasteurisert melk tilsatt gjær. Resultatene for pasteurisert melk tilsatt gjær var for noen forsøk dårligere, for noen det samme og for noen litt bedre enn referansen med upasteurisert melk uten tilsetning av gjær. I 1903 skrev dr. Sopp i sine bemerkninger til rapporten at disse forsøkene burde vært fokusert på resultatene for pasteurisert melk tilsatt gjær og hatt lengre varighet og gjennomført av personer med mere erfaring med metodene. Hans representant i forsøkene Ole Wennevold (1868–1918), leder av fabrikken «Kulturen», nektet derfor å signere rapporten. Resultatet var at Landbrugskomiteen ikke kunne se noen fordeler med Dr. Sopps metoder og videre finansiering ble avslått. (Landbrugsdirektøren 1903)

I sitt upubliserte manus til selvbiografi var dr. Sopp mer krass og begrunnet detaljert om hvorfor han mente at denne testen var en «videnskabelig humbug». Han mente at denne prøveystingen hadde blitt «en av de største skandaler i meierienes historie». De norske meieristene holdt fast på at «statens meieriforsøk hadde vist at bakteriologien godt kunne undværes i meierivesenet. Man hadde laget ost før her i landet uten å behøve en doktor…» (Sopp 1929).

Melkefabrikken på Kapp ble oppkjøpt av firmaet Henri Nestlé i 1897. I 1912 ble dr. Sopp vitenskapelig direktør for det som den gang var et lite sveitsisk firma. Da dr. Sopp måtte bruke det meste av sin tid på Melkefabrikken, ble fabrikken «Kulturen» dårlig drevet og den ble nedlagt i 1904. Hans assistent Wennevold flyttet til Danmark og lærte danskene å lage ost med pasteurisert melk og renkultur av gjær (Dansk biografisk leksikon). Også i andre land vant denne nye teknologien raskt innpass, som i Sverige og Ungarn. (Sopp 1929)

Ifølge dr. Sopp selv ble han ved et besøk i Ungarn i 1909 mottatt som en helt fordi han hadde oppfunnet metoden for å lage ost av pasteurisert melk og rene gjærkulturer – noe som da allerede var pensum i Ungarns ysteriskoler (Sopp 1929).

Gjæringer i husholdningen

Dr. Sopp engasjerte seg ikke bare i de industrielle gjæringene. Han ville også opplyse folket om gjæringenes nyttefunksjon i kjøkkenet og ga ut en rekke populære småbøker i mange opplag. For eksempel ga han i boken Om opbevaring af levnetsmidler til husbrug (Sopp 1901) en innføring i hvordan det ikke er luften, men sopp (inkludert bakterier) som ødelegger våre matvarer, og hvordan disse mikrobene kan hemmes for å øke matens holdbarhet ved tørking, salting, sukring, røkning, nedlegging i eddik, nedlegging i sur melk, rakning, sylting, hermetisering og frysing.

I boken Husnyttige Gjæringer (Sopp 1908) oppsummerte han hvordan gjær kan brukes til fremstilling av sure melkeprodukter, ost, gjærbakst, øl og vin. Han avsluttet innledningen av boken med følgende erklæring:

«Meningen med bogen er ikke bare at give opskrifter, hovedsagen er at bidrage til forstaaelsen af at «kjøkkenvidenskaben» er fuldt saa godt og værdigt studium for damer som mange andre, som f.ex. mathematik, i alle fald lige saa nyttig for menneskeheden»

Sopps mest populære bøker var de mange utgavene og opplagene om hjemmelaging av øl og vin. Disse ble også oppdatert og utgitt etter hans død og frem til midten av 1950-tallet av hans datter Eva Sopp Hovden (1901–1957). Hun videreførte også salget av hans kulturer av vingjær fra firmaet «A/S Gjær». Dr. Sopps arbeid med hjemmeproduksjon av fruktvin, og erfaring fra de produktene som ble fremstilt av husmødre i Norge, skulle få en stor betydning for hans sterke standpunkt mot innføringen av et alkoholforbud i Norge (1916–23 for brennevin og 1917–23 for hetvin). Salget av hans bøker øket også kraftig under forbudstiden – men det er en annen historie.

En bioteknologisk pioner

Olav Johan Sopp var en uvanlig produktiv mann med stor arbeidskraft og vitebegjærlighet i mange retninger. Lidenskapen for sopp ble likevel tidlig hans største vitenskapelige interesse, og hans bidrag til samtidens mykologi var betydelig. Hans publikasjonsliste innen sopp-relaterte emner er lang, og omfatter både vitenskapelige arbeider og opplysningsskrifter beregnet på folk flest. Han var en pioner med sine tidlige beskrivelser av sopp som det tredje naturriket, noe som allikevel ikke fikk internasjonal betydning da han kun publiserte dette på norsk. I dr. Sopps beskrivelse av sitt vitenskapelige arbeid som jeg innledet denne kronikken med (Sopp 1989), ga han seg selv en betydelig posisjon inne mykologien.

Dr. Sopps arbeider ble likevel ikke bare møtt med begeistring. Ifølge en av vår samtids mykologer vakte hans vitenskapelige arbeider en del kritikk hos fagfolk. Hans arbeid for bruk av rendyrket sopp i ostefremstillingen møtte innbitt motstand fra ysterihold. Sopps fremstillingsform var forskjellig fra hva man venter å finne i vitenskapelige avhandlinger, Det var ofte subjektive og svevende vendinger uten klart skille mellom fakta og hypoteser. Den vitenskapelige litteraturen behandlet han ytterst overflatisk, så det var vanskelig å se hva som var hans egne ideer og hva som bygget på andre (Eckblad 1996). Som Eckblad påpekte, var det først og fremst i praktisk laboratoriearbeid at dr. Sopp hadde sin styrke når det gjaldt hans mykologiske bedrifter, og ikke minst i hans evne til å overføre kunnskap fra laboratoriet til anvendt mykologi, både innenfor ølbrygging, vinlegging og osteproduksjon. Innenfor disse områdene leverte dr. Sopp bidrag som har stått seg også for ettertiden:

«I dag er det utenkelig å lage ost i stort uten nettopp med renkultur av soppene. Også for fremstilling av øl og vin er renkulturer et sine qua non (uten hvilket ikke). Sopp kan utvilsomt karakteriseres som en bioteknologisk pionér i vårt land…»

(Eckblad 1996)

Dr. Sopps foredrag og publikasjoner med sopp som tema

Om spisesopp

1883

Spiselig sop, dens opbevaring og tilberdelse med en liden sopkogebog, 1. utg. Kristiania, Norges første flora over spisesopp

1885

Om vore spiselige sopartes betydning og rette anvendelse, Beretn. om landbrugsmødet i Kr.sand

1885

Om soppens næringsverdi. Ugeskrift for læger

1885

Spiselig sop: dens indsamling, opbevaring og tilberedning: med en sopkogebog. 2. forøgede utg, Cammermeyer forlag, Kristiania

1885

Spiselig sop: farvetrykte tegninger. Cammermeyer forlag, Kristriania, etter Fries.

1888

Soppenes geografiske udbredelse i Norge. Aarsberetning for Naturhistorisk forening, ref også i Naturen 1888.

1905

Norges sopparter og deres utbredelse. Videnskabs-selskabets skrifter, 1905 no 6

Opptaget i A. Blytt: Norges hymenomyceter.

1906

Spiselig Sop. Norsk damealmanak.

1907

Sop-bogen: spiselige soppes indsamling, opbevaring og tilberedning samt kjendemærker paa de farligste giftige arter. Cammermeyers forlag, Kristiania

1911

Hverdagslivets soplære: 25 forelæsninger for vordende husmødre og skolekjøkkenlærerinder. Olaf Norlis forlag, Kristiania, s 10 «Det tredje levende naturrige» – soppene

1913

Spiselig sop. Moestues lommealmanakk.

1924

Spiselig sopp: spiselige soppes indsamling, opbevaring og tilberedning samt kjendemerker paa de farligste giftige arter. 4de utg, Olaf Norlis forlag, Kristiania.

Om mykologi

1885

Konservering av større soppe til videnskabelig brug. Aarsberetning for Naturhistorisk forening. Oversatt av G. Istvánffy til tysk og ungarsk.

1885

En ny patogen mugsop. Aspergillus subfuscus, nov. spes. Aarsberetning for Naturhistorisk forening.

1885

De lavere planters sandsynlige afstamning. Aarsberetning for Naturhistorisk forening

1885

Soppenes inddeling. Aarsberetning for Naturhistorisk forening, også i Norsk magazin for Naturvidenskab 1887.

1886

Samliv mellom forskjellige organismer. Nyt Tidsskrift.

1886

Undersøgelse over aspergillus subfuscus som patogen mugsop. N. m. ark. B 18 no 9, sammen med F.G. Gade

1886

Hudsygdom, frembragt ved en mugsop, voksende i Listers bandage. Norsk Magazin for Lægevidenskaben.

1886

Norske aspergillusarter: udviklingshistorisk studerede. Chr. videnskabs-selskabs forh., 1886 no 2

1887

Untersuchungen a. d. Gesamtgebiete der Mykologie, vol 7, Leipzig, prof Oscar Brefeld, G. Istvánffy og O. Johan-Olsen. Protobasisiomyceten med de mikroskopiske tegninger av O J-O.

1887

Über die Milchsaftbehälter und verwandte Bildungen bei den höeren Pilzen. Botanisches Centralblatt.

1887

Overgangsformer mellom bakterier og hyfesopp. Aarsberetning for Naturhistorisk forening.

1887

Blyttiola dendroides. Aarsberetning for Naturhistorisk forening.

1887

Temperaturens betydning for bakteriene og andre lavere soppes vekst. Aarsberetning for Naturhistorisk forening.

1887

Über die Cultur flechtenbildischen Ascomycetes. Aarsberetning for Naturhistorisk forening. Orienterende oversigt i anledning av. Møllers epokegjørende arbeid.

1887

Om sop på klipfisk, den såkaldte mid. Chr. videnskabsselskabs forh. 1887 no 12

«Sop paa klipfisk, den saakaldte mid» Et tilsvar til hr Brunchorst. Arch. F. Mat. og Naturv.

1888

Utviklingslærens Nuværende Standpunkt. Bibliothek for de tusen hjem 2 utg,

1889

Untersuchungen a. d. Gesamtgebiete der Mykologie, vol 8. Leipzig, prof Oscar Brefeld, G. Istvánffy og O. Johan-Olsen, Bacidomyceten.

1892

Bakteroide soppe. Forh. ved skand. naturf. møde i Kjøbenhavn

1893

Lidt landbrugsmykologi. Verdens Gang 3. aug, «Fremtidens anskuelse om jordbunnsgjæring».

1893

Om Sop paa levende Jordbund, Afh. for doktograden. Hjalmar Biglers forlag, Kristiania.

1895

Det tredje rige. Nyt Tidsskrift, ny række s 321–332, Den første hele artikkel om Det tredje Rige.

1897

Zur Pleomorphismusfrage. Centralblatt für Bakt., Jena

1909

Jordbunnens liv. Kringsjaa.

1903

Tillempningsfænomener hos soppene. Nyt magazin for naurvidenskab.

1903

Insektædende soppes indtrængen og udbredelse i dyrelegemer. Nyt magazin for naurvidenskab.

1904

Mykologiske Undersøgelser over Sop paa Furuspinderens Larve: (Gastropacha Pini). 1: Forsøg med kunstig Infektion.Videnskabs-selskabets skrifter, 1903 no 11, Fridtjof Nansens fond.

1904

Mykologiens betydning i industrien og det praktiske liv. Pharmacia. Foredrag i de realstuderendes forening 20/10 samt i Studentersamfunnet

1905

Om hussoppen og kampen mod den. Polytekn. foren.s forhandl. Foredrag 31/10 ref. T.U. 447

1911

Untersuchungen über Insektenvertilgende Pilze bei den letzten Kieferspinnerepidemien in Norwegen. Videnskabs-selskabets skrifter, 1911 no 2.

1911

Mikrobernes sygdomme. Videnskabs-selskabets skrifter, 1911 no 10–11

1912

Monographie der Pilzgruppe Penicillium mit besonderer Berücksichtigung der in Norwegen gefundenen Arten. 1, Videnskabs-selskabets skrifter, 1912 no 11, Fridtjof Nansens fond

1913

Straalesoppen fra Toten. Straalesoppens opholdsted og mugfrugt. Norsk Magazin for Lægevidenskaben.

1913

Straalesoppen fra Toten. Medicinske Selskabs Forhandlinger.

Om ølgjæring

1887

Rendyrkning av ølgjær. Aarsberetning for Naturhistorisk forening.

1889

Brasserie de Ringnes & C.ie, Christiania, Norvège: a l’Exposition Universelle de 1889 à Paris. Presentasjon av Ringnes prosessteknologi og øl ved Verdensutstillingen i Paris.

1890

Meddelelse fra Ringnes, Gjæring og gjæringorganismer. Kristiania

1900

Nyere gjæringsmetoder i bryggereiene. Polytekn. foren.s forhandl. Foredrag 20/3, ref T.U. s 201

Om ostegjæring

1887

Tillagning av ost. Verdens Gang 24.mars, «Første gang fremsatte anskuelser om ostegjæringens aarsager»

1895

Foreløbig medd. I: om fremstilling af gorgozolaost. Gjæret ved rendyrkede mikrober. Stipendberetning, Aarsberetning ang. off. foranstaltn. til jordbrugets fremme, udg. af landbrugsdirektøren, Kristiania.

1896

Foreløbig medd. II: om fremstilling af gorgozolaost. Gjæret ved rendyrkede mikrober. Stipendberetning, Aarsberetning ang. off. foranstaltn. til jordbrugets fremme udg. af landbrugsdirektøren, Kristiania. Ref: The cheese industry in Denmark, «The creaming journal» 1905.

1896

Om osteforgiftning. Tidsskrift for Den norske lægeforening.

1897

Om ostegjær og dens planmessige anvendelse i praksis. Brättelse öfver andra nord. Landbrugskongr. Stockholm

1897

Hr. landbrugsingeniør Werenskjold. Et svar. Min nye ystningsmetode. Norsk Landmandsblad.

1897

Die bei Käsereifung wirksame Pilze. Centralblatt für Bakt., Jena.

1897

Undersøgelser over ostegjæringens mikroorganismer. Aarsberetning fra biologisk selskab, også i Aftenposten.

1889

Mikrobernes tekniske anvendelse i ostegjæring. Polyterkn. foren.s forhandl. Foredrag 17/12, ref T.U. s 208

1898

Min nye ystningsmetode. Norsk Landmandsblad.

1898

Foreløbig medd. III: om fremstilling af gorgozolaost. Gjæret ved rendyrkede mikrober. Stipendberetning, Aarsberetning ang. off. foranstaltn. til jordbrugets fremme udg. af landbrugsdirektøren, Kristiania.

1899

Planmæssig anvendelse af ostegjær i meieriene. Tidsskrift for det norske landbrug.

1901

Sikkerhed mod tuberkulose i melk til ystning. Norsk Landmandsblad.

1903

Ysting med rengjær. Svarforedrag i Trondheim 3/7 1902 paa Iversens foredrag «Hvilken erfaring har man med hensyn til dr. Johan-Olsens ostegjær», Tidsskrift for det norske landbrug.

1905

Undersøgelser over ost og ostegjæring. 1: Indledning * surmelksostene. Olaf Norlis forlag, Kristiania, utgitt med statsbidrag.

1907

Om ysting og renkultur. Forh. ved 3. nord. Landbrugskongr. Kristiania

1913

Gammelostens mykologiske, kemiske, fysiologiske og meieritekniske forhold. Aarsberetning ang. off. foranstaltn. til jordbrugets fremme udg. af landbrugsdirektøren, Kristiania

1918

«The biology and chemi of the cheeses». Kristiania videnskapsselskap, «her er hele mit livs arbeide med ost og ostegjæring nedlagt» Foredrag november 1918, ikke publisert?

Om gjæringer i husholdningen

1895

Om konservering av levnedsmidler. Polytekn. foren.s forhandl. Foredrag 26/2, ref T.U. s 68

1901

Om opbevaring af levnetsmidler til husbrug. Olaf Norlis forlag, Kristiania.

1904

Om opbevaring af levnetsmidler til husbrug. Med tillegg Hjemmelavet Vin, Olaf Norlis forlag, Kristiania.

1908

De husnyttige gjæringer: fremstillet for husmødre. Olaf Norlis forlag, Kristiania.

1909

Om opbevaring af levnetsmidler til husbrug. 4de opplag, Olaf Norlis forlag, Kristiania. Motto: «Fordøyelsen bør begynne i kjøkkenet».

1912

Über Tätte, die urnordische Dauermilch und verwandte Milchsorten, sowie ihre Bedeutung für die Volksnährung. Centralblatt für Bakt., Jena.

1912

Tættemelk. M.r. (ikke identifisert tidsskrift)

1914

Surmelk og andre melkesyre-gjæringer. 1ste utg, Olaf Norlis forlag, Kristiania

1917

Surmelk og andre melkesyre-gjæringer. 2den utg, Olaf Norlis forlag, Kristiania

1917

Hjemmelagning av øl og vin. 9de opplag, Olaf Norlis forlag, Kristiania

1922

Hjemmelagning av norsk vin og andre læskedrikke. 3dje opplag, Olaf Norlis forlag, Oslo.

1925

Hjemmelagning av norsk vin og andre læskedrikke. 5te opplag, Olaf Norlis forlag, Oslo.

1929

Boken om norsk vin: med tillegg: Hjemmebrygging av øl. Olaf Norlis forlag, Kristiania.

1933

Boken om norsk vin: med tillegg: litt om ølbrygging, Olaf Norlis forlag, Oslo Ny utgave ved Eva Sopp Hovden,

1954

Vinlegging med Sopps vingjær. Eva Sopp Hovden.

Litteratur

  1. Dansk biografisk leksikon. Wennevold, Ole https://biografiskleksikon.lex.dk/Ole Wennevold

  2. Brefeld JO et al. (1887) Untersuchungen a. d. Gesamtgebiete der Mykologie, vol 7, Bacidomyceten, Leipzig, (med G. Istvánffy og O. Johan-Olsen)

  3. Brefeld JO et al. (1889) Untersuchungen a. d. Gesamtgebiete der Mykologie, vol 8, Bacidomyceten, Leipzig, (med G. Istvánffy og O. Johan-Olsen)

  4. Eckblad FE. (1981) Soppgeografi, Universitetsforlaget, Oslo. https://www.nb.no/items/d800e873680a67aa749f8286932fe997?page=0&searchText=eckblad

  5. Eckblad FE. (1996) Mykologiens historie i Norge, Soppkonsulenten AS. https://www.nb.no/items/90f640b7ea8bd4a8bf804fd9478b029b?page=0&searchText=eckblad,%20finn-egil

  6. Encyclopedia.com, Julius Oscar Brefeld. https://www.encyclopedia.com/science/dictionaries-thesauruses-pictures-and-press-releases/brefeld-julius-oscar

  7. Hansen EC. (1888a) Undersøkelse over Alkoholgjærsvampenes Fysiologi og Morfologi II-VII, i Meddelelser fra Carlsberg Laboratoriet II. Bind, H. Hagerup, Kjøbenhavn.

  8. Hansen EC. (1888b) Undersøkelser fra Gjæringsindustrins praxis I-IV, i Meddelelser fra Carlsberg Laboratoriet II. Bind, H. Hagerup, Kjøbenhavn

  9. Høiland K. Universitetet i Oslo 200 år – og universitetets første professor i biologi,
    Jens Rathke, (2011a), Biobloggen. https://www.mn.uio.no/ibv/tjenester/kunnskap/biobloggen/200ar.html

  10. Høiland K. (2011b) Biologiske pionerer 3: Olav Sopp – den glemte grunnleggeren av soppriket, Biobloggen. https://www.mn.uio.no/ibv/tjenester/kunnskap/biobloggen/pioner3.html

  11. Kauserud, H. (2021) Soppriket, Pitch forlag AS, Oslo.

  12. Kobro I. (1915) Norges læger 1800–1908, Cammermeyers forlag, Kristiania, s 395. https://www.nb.no/items/1f026c5a7710f61e21223a937eab6ab7?page=3&searchText=kobro%20norske%20l%C3%A6ger%20

  13. Norsk biografisk leksikon bind 6 (1934) Holst, Axel. Aschehougs forlag, Oslo s 277–80, https://www.nb.no/items/328cda2ebb6c543c0c876a288abc3a01?page=291&searchText=norsk%20biografisk%20leksikon

  14. Norsk biografisk leksikon bind 14, (1962), Sopp, Olav Johan. Aschehougs forlag, Oslo s 217–20, https://www.nb.no/items/4145278009022913970ccb1fbaf0db03?page=5&searchText=norsk%20biografisk%20leksikon%20

  15. Sopp O. (1887) Tillagning av ost, Verdens Gang 24.mars 1887, Kristiania.

  16. Sopp O. (1888) Utviklingslærens Nuværende Standpunkt, 2dre utg, Bibliothek for de tusen hjem, Kristiania s. 80–1. https://www.nb.no/items/7acd03d3998b2ff5e2b9dea73fe26726?page=85&searchText=olav%20sopp

  17. Sopp O. (1890) Gjæring og gjæringorganismer– Meddelelser fra Det Gjæringsfysiologiske Laboratorium på Ringnes & Cos Bryggeri, Kristiania. Papirkopi.

  18. Sopp O. (1893) Om Sop paa levende Jordbund, Afh. for doktograden. Hjalmar Biglers forlag, Kristiania. https://www.nb.no/items/d478afa1d0967b3aeb617447d20599a4?page=0%20

  19. Sopp O. (1895) Det tredje rige, Nyt Tidsskrift – ny Række, s 321–32.

  20. Sopp O. (1901) Om opbevaring af levnetsmidler til husbrug. Olaf Norlis forlag, Kristiania. https://www.nb.no/items/16bf227294a12d7e238cff037ec39246?page=0

  21. Sopp O. (1908) De husnyttige gjæringer: fremstillet for husmødre. Olaf Norlis forlag, Kristiania. https://www.nb.no/items/b399a58f68f5c60e802a58bfdc5bbb51%20

  22. Sopp O. (1929) Erindringer fra et liv i arbeide. Upublisert manus i Mjøsmuseets arkiv.

  23. Sopp O. (1989) Erindringer fra et liv i arbeide, TOTN Årbok for Toten Museum 1989, s.12–73.

  24. Studenterne fra 1879, Biografiske meddelelser samlede i anledningen af deres 25-aars Studenterjubilæum (1904) Det Mallingste Bogtrykkeri A/S, Kristiania. https://www.nb.no/nbsok/nb/ad933349c9b4d255d4eff09bf41ad935?index=59#113

  25. Studentene fra 1879, 40 år (1919), Papirkopi fra Mjøsmuseets arkiv.

  26. Studentene fra 1879 Et Fest og Minneskrift ved 50 års Studenterjubileet (1929). https://www.nb.no/items/18cd2b5162410e175d66e9b092adfe06?page=0&searchText=studentene%20fra%201879%2040-%C3%A5rs%20jubil%C3%A6et

  27. Veps (Valborg Annersen) (1935) Norske personligheter. Dr Olav Sopp og hans forfedre. Vår Tid, 24. desember 1935.

  28. Whittaker RH. (1957), The kingdoms of the living world, Ecology vol 38, s 536–38.

  29. Whittaker RH. (1969), New Concepts of Kingdoms of Organisms: Evolutionary relations are better represented by new classifications than by the traditional two kingdoms, Science vol 163, s 150–60. DOI: 10.1126/science.163.3863.150

  30. Ystningsforsøg med Dr. Olav Johan-Olsens Ostegjær. Aarsberetning angaaende de offentlige Foranstaltninger til Landbrugets Fremme i Aaret 1901, (1903). Landbrugsdirektøren, Kristiania (fra Mjøsmuseets arkiv).

Tore Hage

Tore Hage er cand. real. i mikrobiologi fra Biologisk Institutt, Universitetet i Oslo. Han har arbeidet i nesten 40 år i norsk bryggeribransje som forsker og utviklingssjef. Han har ledet komitéen som publiserer mikrobiologiske analyser for den europeiske bryggeriindustrien, leder arbeidsgruppen for analytisk kjemi i Carlsberg Group og er medlem av styret i Det norske Pasteurlegatet. Hage er nå ansatt av Ringnes Supply Company, Oslo.